Skip to content

Spreker neurodiversiteit

Neurodiversiteit betekent een natuurlijke variatie in de manier waarop mensen denken, leren, voelen en informatie verwerken. Want net zoals we allemaal een andere haarkleur of neus hebben, is ook ieder brein uniek.

1 op de 5 mensen in Nederland heeft een brein dat anders werkt dan wat als ‘gemiddeld’ wordt gezien – bijvoorbeeld door ADHD, autisme, dyslexie of hooggevoeligheid. Dit worden neurodivergente breinen genoemd. Dit is geen defect, maar een andere bedrading die bijzondere kwaliteiten met zich meebrengt.

Als spreker over neurodiversiteit neemt Marlieke je mee op een reis door het brein. Ze laat zien hoe divers ons brein werkt en hoe die verschillen juist een kracht zijn op de werkvloer. Ze daagt je uit om op een andere manier naar jezelf en je collega’s te kijken. 

Met een mix van wetenschappelijke inzichten, persoonlijke ervaringen, interactieve opdrachten en scherpe reflectievragen. En veel praktische tips om meteen op de werkvloer toe te kunnen passen.

Door openheid, herkenning en humor doorbreekt Marlieke taboes. Ze zet aan tot denken, biedt handvatten voor doen, en maakt ruimte voor verschil — als motor van vernieuwing en verbinding.

"De lezingen van Marlieke zijn voor iedereen herkenbaar, interessant en prikkelend, ze doet het met veel energie en humor zodat alle gasten geboeid blijven. Met een mix van wetenschappelijke inzichten, persoonlijke ervaringen en interactieve opdrachten"​

Spreker over neurodiversiteit

Op prikkelende, interactieve en toegankelijke wijze neemt spreker Marlieke je mee in de wereld van neurodiversiteit, het brein en verschillende denkstijlen, wat voor veel herkenbaarheid zal zorgen. Met zowel persoonlijke als wetenschappelijke inzichten, reflectievragen, opdrachten, humor en concrete handvaten om direct te kunnen toepassen. 

De lezingen en workshops van Marlieke zijn interessant voor bedrijven, organisaties, scholen, managers, recruiters, HR-adviseurs en docenten die meer willen leren over neurodiversiteit om zo een meer inclusieve omgeving te creëren.

De mogelijkheden voor het boeken van Marlieke Koks als spreker over neurodiversiteit vind je onderaan deze pagina. 

Over Marlieke Koks

Marlieke Koks (39) is presentator, interviewer en mediamaker. Met haar zelfontwikkelde human interest-series behaalde ze miljoenen views. Ze is host van de podcast Breinstof, waarin ze in gesprek gaat met experts en neurodivergente mensen. 

Na jarenlang worstelen kreeg ze op haar 36e de diagnose ADHD. Marlieke is spreker over neurodiversiteit omdat zij gelooft dat, wanneer er meer openheid, kennis, begrip en begeleiding is rondom breinvariaties, het uitdelen van ‘labels’ hopelijk overbodig wordt. Een diagnose krijg je vaak pas wanneer je vastloopt. Dus wanneer we onze blik op neurodiversiteit vernieuwen en verbreden, zijn we een stap voor. Ieder mens is uniek, ook de werking van ons brein verschilt. Juist in die verschillen versterken we elkaar!

“Toen ik na jaren van worstelen de diagnose ADHD kreeg, voelde het alsof er een last van mijn schouders viel. Eindelijk viel alles op z’n plek. Ik voelde me erkend, minder alleen en beter begrepen. Achteraf had ik gewild dat ik als kind al meer had geweten over neurodiversiteit. Niet om mezelf te labelen, maar om te begrijpen dat een brein nu eenmaal op verschillende manieren kan functioneren. En dat dit invloed heeft op je gedachten, gevoelens en communicatie met anderen. Dan had ik mezelf eerder kunnen accepteren, mijn leven anders ingericht, beter gezorgd voor mijn mentale welzijn en hadden bepaalde vervelende situaties op de werkvloer voorkomen kunnen worden. En had ik mijn eigenzinnige brein niet als probleem, maar als kracht gezien. Want het bijzondere potentieel van neurodivergente mensen verdient het om gezien én benut te worden.”

– Marlieke Koks

Lezing en workshop over neurodiversiteit

1. Lezing

Een prikkelende, interactieve en laagdrempelige lezing waarin je wordt meegenomen in de wereld van neurodiversiteit. Met theoretische inzichten, persoonlijke verhalen, praktische tips om direct toe te kunnen passen op de werkvloer en de juiste portie humor.

Doel: informeren, bewustwording vergroten, begrip creëren voor andere denkstijlen, taboes doorbreken en het gesprek openen.
Tijd: ca. 1 uur (of korter)

2. Workshop

Een verdiepende en interactieve workshop, waarin op basis van speelse opdrachten deelnemers ervaren hoe denkverschillen invloed hebben op communicatie, samenwerking en leren.

Doel: zelfinzicht, eigenaarschap en verschillen binnen het team herkennen en waarderen
Tijd: ca. 1 – 1.5 uur

3. Panelgesprek / interview:

Een persoonlijk en herkenbaar gesprek over neurodiversiteit op de werkvloer, bijvoorbeeld met een medewerker en/of een teamleider. Het brengt het gesprek op gang en doorbreekt taboes.

Doel: inzichten tastbaar maken en koppelen aan concrete situaties op de werkvloer.
Tijd: c.a. 30-60 minuten

Heb je zelf een leuk idee?

Neem dan zeker contact op om vrijblijvend kennis te maken, dan denk ik graag mee! 

Neem voor meer informatie over de mogelijkheden en tarieven contact op via deze link.