Spreker over ADHD en neurodiversiteit

“Toen ik na jarenlang strugglen te horen kreeg dat ik ADHD had, overviel mij een gevoel van opluchting en bevrijding. Alles viel eindelijk op zijn plek. Ik voelde me begrepen en gezien, minder alleen. Achteraf had ik als kind al meer willen weten over neurodiversiteit. Niet om mezelf in een hokje te duwen, maar om te realiseren dat een brein anders kan werken. En dat dit effect heeft op hoe je denkt, maar ook wat je voelt en hoe je in contact bent met mensen. Ik had mezelf dan eerder erkent, mijn leven anders ingedeeld, meer aandacht gegeven aan mijn mentale gezondheid en verwachtingen gemanaged. Met minder schuldgevoel mezelf durven zijn. En dat eigenwijze brein als een kracht in plaats van een stoornis gezien. Want het unieke talent wat ook hoort bij neurodivergente mensen, mag meer gezien en benut worden.” – Marlieke Koks

Lezing over ADHD en neurodiversiteit

Spreker Marlieke Koks geeft lezingen en workshops over neurodiversiteit en ADHD, met als doel bedrijven en organisaties te inspireren alle breinvariaties te erkennen en te omarmen. Door elkaar beter te begrijpen kan neurodivers talent optimaal worden benut. 20% van Nederland heeft een neurodivergent brein en steeds meer organisaties zien in dat dit een kracht is in plaats van een stoornis. Neurodivergente mensen, met bijvoorbeeld ADHD, autisme of dyslexie, bezitten uitzonderlijke kwaliteiten, talenten en vaardigheden die van grote waarde kunnen zijn voor organisaties. Denk aan innovatief, creatief en oplossingsgericht denken en analytisch vermogen bij personen met ADHD. Zij bekijken situaties vanuit unieke invalshoeken, leggen snel verbanden, zijn improviserend sterk en denken moeiteloos ‘out of the box’. ADHD’ers kunnen in hyperfocus enorm veel werk verzetten. Ook kunnen ze teamleden enthousiasmeren, uitdagen om grenzen te verleggen of energie geven om die extra stap te zetten. Daarentegen hebben mensen met ADHD vaak meer moeite met de emotieregulatie, de energiebalans en het doseren van hun aandacht. Wanneer een inclusieve omgeving wordt gecreëerd met meer ruimte voor breinvariaties op de werkvloer, verbetert dit niet alleen de productiviteit en de kwaliteit van het werk, het kan ook een positief effect hebben op een gezonde en plezierige werkcultuur met minder verzuim, ontslag en disfunctioneren. Een bedrijf heeft met het binnenhalen én houden van neurodivers talent een streep voor op het gebied van toekomstgericht werken en vernieuwingen van producten, diensten en processen.

Theoretische inzichten, persoonlijke ervaringen en praktische tips

Spreker Marlieke combineert inspirerende theoretische inzichten en praktische tips met haar persoonlijke ervaringen. Ze vertelt over haar uitdagingen met ADHD, hoe ze van haar neurodivergente brein een kracht heeft gemaakt én wat die verandering betekent voor de mentale gezondheid, carrière, relaties en rol als ouder. Marlieke zoekt graag de interactie op met het publiek met inspirerende, speelse opdrachten om hun eigen brein en die van collega’s te leren kennen en uit te dagen. De lezingen en workshops van Marlieke zijn interessant voor bedrijven, organisaties, scholen, managers, recruiters, HR-adviseurs en docenten die meer willen leren over neurodiversiteit om zo een meer inclusieve omgeving te creëren.

Breinstof

 Marlieke Koks is bekend van Breinstof, de podcast voor eigenwijze breinen. Marlieke gaat wekelijks in gesprek over neurodiversiteit en samen met Noëlle Somogyi interviewt ze neurodivergente mensen en experts. Ook heeft Marlieke miljoenen views behaald met de human interest interviewseries die ze voor verschillende mediakanalen en bedrijven heeft bedacht, geproduceerd en gepresenteerd. 

Foto-credits: Joanne de Lijster